Wat is Life Design?

Life Design. Klinkt leuk! Maar wat is Life Design nu precies? Life Design is het makkelijkst uit te leggen door de termen afzonderlijk uit te leggen.

  • Life. Jouw leven. Met al zijn facetten: werk, familie, plezier en meer. En jij zelf. Wat bij jou past.
  • Design. Ontwerpen. Actief toewerken naar een nieuwe realiteit.

Kortweg: het ontwerpen van jouw nieuwe leven. Een overgang van waar je nu staat naar waar je straks wilt staan, want dat is de bedoeling: verandering. Bij die verandering lig jij zelf aan de basis van het Life Design-proces. Jouw wensen, jouw doelen zijn bepalend voor het proces. Daarom ga je die ook goed onderzoeken.

Bij Life Design neem je dus zelf de regie over jouw leven (ook wel persoonlijk leiderschap genoemd) en daarbij laat je bestaande conventies (soms) los. Conventies als: “Wat zouden zij er nu van vinden?”, “Is dat niet raar?”, “Ja, maar ik moet de hypotheek betalen.” en meer van dat soort gedachten. Een open mind is dus wel handig.

Het zijn niet alleen maar grote, ingrijpende beslissingen. Ook kleine aanpassingen, een paar tweaks die het leven aangenamer maken is life design. Alles dat jouw leven vormt zoals jij het wilt.

Proces

Tijdens het Life Design proces ga je op zoek naar een nieuw leven dat bij jou past. Dat kan betekenen dat je een kleine aanpassing doet zoals elke week twee uur meer tijd voor jezelf nemen. Maar het kan ook betekenen dat je je baan opzegt, gaat emigreren en iets anders gaat doen wat meer voldoening geeft. De aanpassingen kunnen klein of groot zijn, de impact op de kwaliteit van je leven is vrijwel altijd groot.

Dyl Life Design Proces

Voorbeelden

Twee voorbeelden die duidelijk maken hoe breed dat is:

Voorbeeld 1

Karel (42) werkte als hoofd ingenieur voor een ingenieursbureau. Werk dat hij zeker zeer leuk vond en waar hij zichzelf in kwijt kon. Maar toch was zijn leven niet helemaal zoals hij wilde.

Tijdens het Life Design proces ontdekte Karel wat bij hem paste: wat hij leuk vond en waar hij goed in was en ook wat hij niet leuk vond en niet goed in was (minstens zo belangrijk. Want je wilt bij voorkeur meer van wat je leuk vind en minder van wat je niet leuk vindt.). Daarbij heeft hij goed kunnen verwoorden wat werk en het leven voor hem betekende. Daarnaast merkte Karel dat hij zijn dromen uit het oog is verloren vanwege deze drukke baan en een gezin met twee kinderen. Hij had hierdoor het gevoel vast te zitten en het voelde niet goed.

Dit alles zorgde voor kaders die hij heeft aangegrepen om zijn leven opnieuw in te richten. In zijn geval betekende dit dat hij grote, rigoreuze keuzes heeft gemaakt. Zijn grootste zorg was zijn gezin, dat voelde hij ook als zijn verantwoordelijkheid. Daarbij merkte hij dat hij zijn werk zelf niet vervelend vond, maar wel een aantal randzaken zoals vergaderen, het financiële traject waar hij bij betrokken was en de werktijden die inflexibel waren.

In overleg met zijn werkgever is het hem gelukt om een aantal taken af te stoten en heeft hij de mogelijkheid gekregen om zijn uren flexibeler in te vullen door van hoofd terug te gaan naar ‘gewoon’ ingenieur. Dat hij hiervoor ook salaris heeft moeten inleveren deerde hem niet. Nog steeds kan hij goed rondkomen, maar hij is wel een stuk gelukkiger. Met een paar kleine aanpassingen is zijn leven een stuk mooier geworden.

En zijn droom? Hij wilde graag kapitein van een groot binnenvaartschip worden waarvoor hij nu in een opleidingstraject zit.

Voorbeeld 2

Janine (37) had net een vervelende relatie beëindigd. Die fase heeft haar ogen geopend en ze realiseerde dat er ook andere zaken in het leven anders moesten. Ze heeft toen de workshop Life Design gedaan en gaandeweg het proces werd haar duidelijk waar e.e.a. fout is gelopen.

Haar keuzes waren groter dan die van Karel. In goed overleg met haar werkgever zijn ze uit elkaar gegaan. Ze is toen eerst drie maanden de wereld gaan rondreizen in haar eentje, een lang gekoesterde wens van haar (waar haar ex-man niets van wilde weten). Ze vond haar werk zin- en zielloos en was op zoek naar een diepere zingeving. Als communicatieadviseur voor een woningcorporatie kwam dat niet uit de verf. Haar wens om mensen echt te helpen was latent, maar door de workshop kwam dat boven drijven. Ze heeft zich als vrijwilliger aangemeld voor een wijkcentrum en heeft daarnaast een parttime baan gevonden als communicatieadviseur bij een kleine liefdadigheidsinstelling. Ze verdient niet genoeg om rond te komen, maar ze is jarenlang zuinig geweest en kan nog even toe van haar spaargeld.

Nog een paar kenmerken van Life Design:

  • Life Design is een proces dat jij zelf moet doorlopen, maar hulp van anderen is soms nodig om echt vooruit te komen.
  • Life Design opent je ogen van wat er mogelijk is.
  • Life Design helpt je in mogelijkheden te denken, en niet in onmogelijkheden.

Wat is Life Design niet?

Life Design is geen ‘one size fits all’! Iedereen heeft zijn eigen wensen, zijn eigen voorkeuren. Deze zijn bepalend voor het proces en daarmee ook voor de uitkomst. De één durft het wel aan zijn oude leven helemaal achter zich te laten, maar de ander kan dat niet vanwege verantwoordelijkheden en verplichtingen. Maar zelfs met kleine wijzigingen in de manier waarop je leeft en denkt, kun je alsnog een aangenamere en leuker leven voor jezelf creëren. Vandaar ook dat Life Design maatwerk is. Maar gelukkig heb je dat zelf dus in de hand!

Voor wie is Life Design?

Life Design is voor iedereen. Klaar. Life Design gaat over het nemen van bewuste regie van je eigen leven. Of je nu veertiger bent en op zoek bent naar meer zingeving, rust of een andere verandering, of als student bent dat graag naast een goede opleiding ook wil weten hoe je nu zinvol het leven aangrijpt en bewust invult. Ook met het oog op de toekomst. Life Design helpt daar bij.

  • Student die bewust aan zijn werkleven wil beginnen.
  • De volwassene die uit ontevredenheid over zijn huidige leven iets wil veranderen. Bijvoorbeeld als gevolg van een overspannenheid of midlife crisis.
  • De gepensioneerde die ineens niet meer weet hoe hij zijn leven zinvol moet invullen nu werk is weggevallen.
  • Voor iedereen die een zinvol en bewust leven wenst.

Bekijk onze oplossingen

Bekijk onze Life Design programma’s.

€9,99

Plan je route

Deze cursus helpt je met het nauwgezet uitstippelen van jouw nieuwe leven. Ga op reis. Stapsgewijs Life Design-module met als eindresultaat jouw Reisschema, volledig afgestemd op jou en je wensen.
Duur: Eigen tempo
Certificaat: Ja
E-coaching: Nee

Ontdek meer

€9,99

Zet koers

Ga op avontuur met deze cursus die je helpt richting te geven aan jouw leven. Stapsgewijs Life Design-cursus met als eindresultaat een leuker leven vol voldoening en energie, volledig afgestemd op jou en je wensen.
Duur: Eigen tempo
Certificaat: Ja
E-coaching: Nee

Ontdek meer